Headshots, porträttfoto av porträttfotograf i Göteborg Peter Sandin Foto

Headshots, behövs det? | Porträttfotografering i Göteborg

I veckan tittade Viktor Svensson förbi i min studio för lite headshots (ordet ”headshot” är inte helt oväntat lånat från engelskan och är en speciell typ av porträtt som fokuserar på en verklig representation av en person från axlarna och uppåt). Viktor studerar till skådespelare och i en sån bransch kan ett bra headshot vara det som står mellan dig och ett jobb men kan det stämma även för andra jobb? Behöver vi headshots? Jag skulle säga att det kan inte skada. Framförallt skulle jag säga att det kan, på samma sätt som för skådespelare, vara bra när man söker jobb eller vill synas för att skapa ett intresse för sin profil (i jobbsyfte). Det är klart det kan vara kul med en proffsig, cool bild på Facebook men kanske är det framförallt på mer professionellt inriktade sociala nätverk såsom LinkedIn som ett headshot kan ge dig en liten fördel.

En bild säger mer än tusen ord och vi registrerar en bild snabbare än text, speciellt om det är ett ansikte. Dessutom skapar vi en starkare koppling till personen om det finns en bild. Detta kan vara mycket bra i en jobbansökan där rekryterarna går igenom 100-tals ansökningar. Med en bild kan vi sätta ett ansikte på allt vi listar i texten och på så sätt blir man lite lättare att komma ihåg.

Misstolka mig inte här, detta handlar inte om att ”snygga människor” kan tjäna på att ha ett foto för att sälja in sig på sitt utseende. Nej detta handlar om att skapa en mänsklig koppling och bli ihågkommen. Handlar det om intervju så kan porträttet hjälpa rekryteraren att koppla ihop din CV med ditt personliga intryck då kopplingen är enkel. Utöver detta tycker jag att en investering i ett riktig porträttfoto berättar att man är seriös, att man tar sitt jobbsökande på allvar och man är/kan vara professionell. Detta har inget att göra med var dagens skönhetsideal skulle placera en i en skönhetstävling.

Här kan man läsa lite om CV tips från StepStone och framförallt när det kommer till just foto. Vill du se lite exempel på Headshots som jag tar hittar du några här.

Så hur gick det för Viktor då? Jodå, det är alltid kul att ha skådespelare framför kameran då de är tränade för att stå i rampljuset. Viktor var inget undantag, han hade ”det” från start och sen ökade han. Efter en timme i studion hade vi tagit ett gäng foton och han hade valt ut sina favoriter. Klappat och klart, nu väntar jag bara på att få se honom på den stora vita duken. Drömrollen skulle tydligen vara en sjuk psykopat à la ”När lammen tystnar” så frågan är om jag kommer våga gå och se den…

Headshots, porträttfoto av porträttfotograf i Göteborg Peter Sandin Foto Headshots, porträttfoto av porträttfotograf i Göteborg Peter Sandin FotoHeadshots, porträttfoto av porträttfotograf i Göteborg Peter Sandin FotoPorträtt, porträttfoto,  porträttfotograf, Göteborg, headshots, headshotfotograf

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *